Paula's Choice - De waarheid over 5 beauty-trends
terug naar pressroom

Paula's Choice - De waarheid over 5 beauty-trends

Instagram, TikTok en andere social media kanalen zijn geweldig voor inspiratie of om nieuwe producten en routines te ontdekken. Toch circuleren er op sociale media ook beauty-trends die niet worden ondersteund door de wetenschap. Paula’s Choice achterhaalde de waarheid over 5 populaire beauty-trends.

 

#1 Skin flooding 

De trend: skin flooding staat voor het onderdompelen van de huid met vochtinbrengende formules, denk bijvoorbeeld aan producten met hyaluronzuur. Door serums of toners aan de routine toe te voegen zou de huid er extra gevoed & gehydrateerd uit moeten gaan zien.  

 

De doelgroep: vooral mensen met een gedehydrateerde, droge of zeer droge huid kunnen baat hebben bij extra hydratatie.  

 

De feiten: skin flooding is in principe niets nieuws. Het is een methode om hydraterende producten in laagjes aan te brengen. Bij Paula’s Choice moedigen we aan om te experimenteren met het in laagjes aanbrengen van de producten, die zijn ontworpen voor specifieke huidtype en -behoeften. Skin flooding is een relatief dure en verspillende trend, maar uit onderzoek blijkt ook dat het zich alleen richt op één krachtig ingrediënt: hyaluronzuur. De trend pakt dus geen andere huidproblemen aan, zoals bijvoorbeeld vlekjes of huidverkleuringen. Het is altijd belangrijk om te onthouden dat een routine áltijd moet worden afgestemd op iemands persoonlijke huidbehoeften. 

 

#2 Skin cycling  

De trend: skin cycling beschrijft het proces waarbij actieve ingrediënten in huidverzorging worden afgewisseld gedurende de week. Bijvoorbeeld: op dag 1 een exfoliant, op dag 2 een retinol-formule en op dag 3 en 4 milde vochtinbrengende crèmes of serums.  

 

De doelgroep: skin cycling kan een goede strategie zijn voor mensen met een gevoelige huid of voor diegenen die actieve ingrediënten in hun routine willen introduceren. Leuk feitje: Paula’s Choice adviseert al sinds 1995 om nieuwe ingrediënten langzaam te introduceren. 

 

De feiten: deze trend is niet schadelijk voor de huid, maar het eenmalig gebruiken van een exfoliant of retinol – één keer per week in dit geval – is niet voor iedereen even voordelig. Vooral als het gaat om hardnekkige huidproblemen zoals huidverkleuringen, fijne lijntjes & puistjes. Onderzoek laat zien dat consistentie essentieel is. Regelmatig gebruik van actieve ingrediënten als retinol en exfolianten – op dagelijkse basis – kan tekenen van huidveroudering verminderen en de huid gezonder maken. Probeer niet vast te houden aan de trend skin cycling, maar neem vooral de instructies van een merk of huidtherapeut in acht. Experimenteer met het toepassen van verschillende frequenties in het aanbrengen van actieve ingrediënten. Houd de reactie van de huid in de gaten en stel een eigen individuele routine samen.  

 

#3 Skin sandwiching 

De trend: skin sandwiching, beter bekend als een manier om hydraterende formules aan te brengen op een vochtige huid (lees: een sandwich van vocht). De trend komt uit Korea, waarbij formules op een vochtige huid aan worden gebracht zodat ingrediënten effectiever kunnen worden opgenomen. TikTok-gebruikers raden aan om te beginnen van dunste tot dikste textuur. Bijvoorbeeld: start met een fijne, hydraterende gezichtsspray, dan een serum met hyaluronzuur en als laatste stap een dag- of nachtcrème.  

 

De doelgroep: deze trend werkt voornamelijk voor mensen met een droge tot zeer droge huid. Mensen met een gecombineerde of vette huid kunnen er ook de vruchten van plukken, wanneer ze (tijdelijke) problemen hebben met uitdroging. 

 

De feiten: het aanbrengen van producten met kleinere moleculaire grootte wordt ondersteunt door de wetenschap, want zo worden formules beter opgenomen door de huid. Wanneer ze in combinatie met dikkere producten worden gebruikt, helpt het om vocht beter vast te houden. Wees vrij om deze trend uit te proberen, maar volg de trend niet blind. Zorg ervoor dat de producten in de routine vooral gebaseerd zijn op basis van je huidtype en -behoeften. Als je bijvoorbeeld een vette huid hebt is een lichte, gel- of vloeibare nachtcrème het meest geschikt om verstopte poriën te voorkomen.  

 

#4 Skin minimalism 

De trend: skin minimalism betekent: het minimaliseren van de routine; minimalisme in huidverzorging dus. Het staat voor het verruilen van een uitgebreide, geavanceerde routine voor een eenvoudige basisroutine. Dit door gebruik te maken van veelzijdige producten met veel extra voordelen, zoals een nachtcrème die vitamine C bevat om onnodige, extra stappen te omzeilen, geld te besparen én om afval te verminderen. Het idee is om onze uitgebreide routines tijdens de pandemie tegen te gaan, onze nieuwe levensstijl tegemoet te komen en om badkamerkastjes op te ruimen. Ook verlaagt het hebben van een minder uitgebreide routine het risico op inconsistent gebruik van actieve ingrediënten óf overmatig gebruik van formules, dit kan mogelijk leiden tot huidirritatie.   

 

De doelgroep: theoretisch gezien kan iedereen met een uitgebreidere routine deze trend uitproberen.   

 

De feiten: de huid is uniek en soms willen mensen het liefst een makkelijke drie-staps-routine om resultaat te behalen. Anderen geven de voorkeur aan meer geavanceerde routines, om zo verkleuringen en oneffenheden aan te pakken. De extra’s in een geavanceerde routine, maken het verschil voor hardnekkige huidproblemen. De actieve ingrediënten kunnen vaker gebruikt worden naar behoefte – in tegenstelling tot wat deze trend beweert – zolang de huid de ingrediënten maar goed verdraagt.  

 

#5 Skin Icing 

De trend: skin icing refereert naar het masseren van de huid met ijsblokjes en zorgt dat de huid gaat stralen (althans, dat is wat de trend belooft). De kou zou ervoor zorgen dat de poriën fijner worden, de bloedcirculatie een boost krijgt, zwellingen worden verminderd en dat de huid strakker wordt en er jonger en voller uit gaat zien.  

 

De doelgroep: de trend richt zich op iedereen die last heeft van gezwollen ogen, grove poriën, verlies van stevigheid en een doffe huid.  

 

De feiten: laten we maar snel met de deur in huis vallen. Er is veel onderzoek gedaan naar deze trend en dit toont aan dat langdurig en herhaalde verkoeling kan leiden tot erge schade van de huid. Extreme temperaturen – zoals temperaturen onder het vriespunt – kunnen ervoor zodat dat de huid gaat ontsteken. Dit kan zorgen voor hardnekkige huidverkleuringen, gesprongen vaatjes en in extreme gevallen kan het leiden tot bevriezing van de huid. De glow die de trend belooft, is tijdelijk van aard. Kort na de massage met ijsblokjes kunnen poriën minder grof worden of kan het gebied onder de ogen minder gezwollen lijken, maar dit alles zal uiteindelijk terugkeren naar hun oorspronkelijke staat. De meeste trends zijn niet per se schadelijk, maar skin icing is gevaarlijk voor de huid. Kortom: vermijd deze trend.  

 

Bij Paula’s Choice worden enkel feiten gevolgd en geen trends. Als je wilt experimenteren met skincare-trends, zorg erg dan altijd voor dat je teruggrijpt naar de wetenschap én goed luistert naar de reactie van de huid. 

Over Paula's Choice

Beauty begins with truth”, dat streeft Paula’s Choice al meer dan drie decennia na door te doen wat vrijwel niemand in de beauty-industrie doet: de waarheid vertellen. Ze geloven in de beste keuzes op het gebied van huidverzorging, keuzes die de huid vooruithelpen met effectieve, veilige samenstellingen. Het assortiment bestaat uit een brede selectie aan gezichtsreinigers, hydraterende crèmes, serums en andere treatments, maskers en lichaamsverzorgingsproducten. Bovendien bevatten Paula’s Choice producten sowieso geen alcohol, schurende deeltjes, phtalaten, geurende plantenextracten, essentiële oliën, natriumlaurylsulfaat en synthetische kleurstoffen. De producten worden daarentegen altijd ondersteund en gecontroleerd door wetenschappelijk onderzoek, bevatten alleen effectieve ingrediënten en worden uiteraard niet op dieren getest.