6 hardnekkige mythes rondom acne ontkracht6 hardnekkige mythes rondom acne ontkracht6 hardnekkige mythes rondom acne ontkracht
terug naar pressroom

6 hardnekkige mythes rondom acne ontkracht

Iedereen heeft wel eens last van puistjes. Gelukkig is er voor ieder met een acne-gevoelige huid een hoop aan te doen. Er worden talloze tips en middeltjes aangeraden, maar over acne doen helaas heel wat halve waarheden de ronde. Louise Lutke Schipholt, Skincare Education Specialist bij Paula’s Choice gaat in op 6 mythes rondom acne.

1.      Alleen tieners krijgen acne
Iedereen heeft wel eens last van puistjes. Vervelend, want ze kunnen pijnlijk zijn en het ziet er vaak niet mooi uit. Dit komt zeker niet alleen tijdens de pubertijd voor. Ook op latere leeftijd kunnen mee-eters en puistjes opspelen. Het behandelen van puistjes is voor een vijftienjarige niet anders dan voor een vijftigjarige. Het is belangrijk milde huidverzoringsproducten te gebruiken bij een acnegevoelige huid. Helaas bevatten de meeste producten voor acne onnodige irriterende stoffen die alleen maar leiden tot uiteindelijk een nog vettere en dito puistjes. Het is essentieel dat de huidverzorgingsproducten geen irriterende stoffen bevatten zoals alcohol, menthol, pepermunt, eucalyptus en citrusextracten. Ook natuurlijke of synthetische geurstoffen kunnen de huid irriteren en droog, rood en schilferig maken. 

2.      Acne is een teken van een slechte hygiëne
Puistjes zijn in eerste instantie het resultaat van overproductie van talg door de talgklier. Meestal ontstaat zo’n ophoping door hormonen. De bacterie ‘Propionibacterium acnes’ is gek op talg en vermenigvuldigt zich daarin, diep in de porie. Samen met huidirritatie die wordt veroorzaakt door cosmetica of zonlicht, leiden deze omstandigheden tot acne. Een slecht gereinigde huid is niet primair de oorzaak van jeugdpuistjes en/of mee-eters. Maar als de huid niet twee keer per dag gereinigd wordt, ontstaat er een opeenstapeling van dode huidcellen, talg, zonnebrand en make-up die de poriën verstopt en huidproblemen verergert.

3.      Het gebruik van een SPF verergert acne
De huid kan puistjes niet genezen als ze tegelijkertijd tegen schade door de zon moet vechten. Een goede zonnefilter met een SPF van minimaal 30 zal het genezingsproces van puistjes versnellen en beschermt de huid tegen verdere schade. Zorg daarom voor een product met een goed geformuleerd, breedspectrum zonnefilter. Een goede keuze is bijvoorbeeld de Clear Dagcrème SPF 30 van Paula’s Choice.

4.      Dagcrèmes veroorzaken acne
Het voelt misschien niet goed om een moisturizer te gebruiken wanneer de huid vet is. Passende huidverzorging maakt hierbij het verschil. Wanneer er sprake is van een gecombineerde tot vette huid, zijn rijke crèmes met een dikke textuur niet aan te raden. Ga liever voor een gel of lichte lotion. Zoals hierboven al vermeld, is het gebruik van een dagcrème met SPF juist aan te raden. De dagcrèmes van Paula’s Choice bevatten bovendien antioxidanten en celcommunicerende ingrediënten. Deze stoffen helpen de huid te beschermen tegen nieuwe schade, terwijl ze ook schade herstellen. Hierdoor is er een kleinere kans op ontstekingen en heeft de huid minder tijd nodig om te herstellen.


5.      Make-up kan beter worden vermeden bij een acne gevoelige huid
Make-up hoeft niet vermeden te worden bij acne, het is echter wel belangrijk de juiste foundation en concealer te vinden. Dit kan lastig zijn. Over het algemeen blijven vloeibare formules met een matte finish langer zitten dan crèmige, compacte formules en zijn ze zeer geschikt bij puistjes en een vette huid. Een vlekkeloze teint begint zoals gezegd bij zonbescherming. Onze Smoothing Primer Serum SPF 30 is een goede optie voor een acne-gevoelige huid. Dankzij de heldere en lichte textuur kan de make-up daarna makkelijk worden aangebracht. De primer biedt ook bescherming tegen de zon en bezit antioxidanten. Win-win: een beter uitziende make-up-look én een beter uitziende huid. Wat make-up betreft zijn poederachtige blushes en bronzers de beste optie voor een acne-gevoelige huid. Gels en vloeistoffen blijven vaak plakken op plekjes met een ongelijkmatige huidtextuur. Crèmige formules kunnen weer te zacht zijn, wat kan leiden tot verstopte poriën.


6.      Je kunt mee-eters wegscrubben
Scrubben heeft geen zin, omdat een scrub enkel het huidoppervlak kan bereiken (en bij een grove korrel deze de huid soms zelfs beschadigt!) en een mee-eter ontstaat veel dieper in de porie. Wat is dan wel een goede oplossing? Gebruik een goed geformuleerde leave-on exfoliant, deze verwijderen dode huidcellen op milde wijze. Er zijn twee ingrediënten waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze het verschil kunnen maken: salicylzuur (BHA) en azelaïnezuur. Salicylzuur helpt puistjes, roodheid en verstopte poriën verminderen en kan de huid echt verbeteren. Gebruik een exfoliant met salicylzuur (BHA) om dode huidcellen te verwijderen en een gezonde celvernieuwing te stimuleren, zowel op het huidoppervlak als in de porie. BHA helpt ook roodheid en ontstekingen, en bacteriën die puistjes veroorzaken tegen te gaan. Uit veel onderzoeken blijkt dat azelaïnezuur een groot verschil kan maken als het gaat om het verminderen van vlekjes op de huid. Het helpt bij het zichtbaar verminderen van vlekjes na puistjes en andere verkleuringen. Daarnaast zorgt het voor een gladder huidoppervlak en een egalere huidteint. Het is geschikt voor ieder huidtype en heeft soms zelfs tot gevolg dat de huid minder gevoelig wordt.

 

Voor vragen advies, quotes over acne of andere skincare topics kun je direct contact opnemen met Skincare Education Specialist Louise via  l.lutkeschipholt@paulaschoice-eu.com

 

 

Aanbevolen producten

Aanbevolen reiniger bij een acne gevoelige huid:

Over Paula's Choice

Beauty begins with truth”, dat streeft Paula’s Choice al meer dan drie decennia na door te doen wat vrijwel niemand in de beauty-industrie doet: de waarheid vertellen. Ze geloven in de beste keuzes op het gebied van huidverzorging, keuzes die de huid vooruithelpen met effectieve, veilige samenstellingen. Het assortiment bestaat uit een brede selectie aan gezichtsreinigers, hydraterende crèmes, serums en andere treatments, maskers en lichaamsverzorgingsproducten. Bovendien bevatten Paula’s Choice producten sowieso geen alcohol, schurende deeltjes, phtalaten, geurende plantenextracten, essentiële oliën, natriumlaurylsulfaat en synthetische kleurstoffen. De producten worden daarentegen altijd ondersteund en gecontroleerd door wetenschappelijk onderzoek, bevatten alleen effectieve ingrediënten en worden uiteraard niet op dieren getest.