Succes voor Kaapstad ondanks waterschaarste
terug naar pressroom

Succes voor Kaapstad ondanks waterschaarste

Gevreesde Day Zero in Kaapstad dankzij effectieve maatregelen uitgesteld tot juli

Day Zero, de dag waarop we voor water in de rij moeten staan, is verlaat tot 4 juni 2018 door de aanhoudende daling van het gebruik in de landbouwsector, en door de Caledoniërs die er alles aan doen om hun watergebruik te verminderen in samenspraak/ samenwerking met Kaapstad.
Team Kaapstad, we zijn er bijna. We moeten nu kijken hoe laag we kunnen gaan om ervoor te zorgen dat we onze watervoorraden tot zo ver mogelijk kunnen rekken in de wintermaanden. Daar kunnen we voor zorgen door het doel van 450 miljoen liter per dag, wat neer komt op 50 liter per persoon per dag, te bereiken.
Gedurende de laatste week, is de consumptie gedaald tot 526 miljoen liter per dag. Dit is de eerste keer dat het wekelijkse gemiddelde gebruik onder 550 miljoen liter is gebleven dankzij de stad zijn beheersmaatregelen en de inspanningen van onze inwoners om zo weinig mogelijk water te gebruiken.
Belangrijk is dat de niveaus van de dam zich enkel op 24,9 % bevinden, vergeleken met 36,1 % van vorig jaar en 43,3% in 2016. Ondanks dat de dam niveaus veel lager zijn dan een jaar geleden, hebben we meer informatie en meer controle over het systeem dat water levert aan de stad. Onze voortdurende wisselwerking met het Nationale Departement voor Water en Sanitaire voorzieningen heeft geleid tot een verbeterde gegevensuitwisseling en analyse, waardoor er een meer betrouwbaar model en verbeterde controle over de dam niveaus is ontstaan. 
Een jaar geleden was de gemiddelde vraag naar water 830 miljoen liter per dag en de wekelijkse verandering in de dam niveaus was 1,9%.
Twee jaar geleden bedroeg het watergebruik meer dan een miljard liter per dag, wat resulteerde in een wekelijkse verandering van 2,1%. Als onze dam niveaus zouden dalen tot dit percentage, zouden we Day Zero al voor het einde van maart halen. Afgelopen week daalden onze dam niveaus met 0,6%. 
Het is zeer duidelijk dat we sterk moeten blijven in deze stad, wij kunnen dat. Als we onze krachten blijven bundelen om de consumptie tot 450 miljoen liter per dag te verlagen zoals vereist, worden we bekend als een van de meest veerkrachtige steden in de wereld. Zo worden we snel een toonaangevend voorbeeld van een grote stad die grondig de relatie met water verandert. 
We zijn de landbouwindustrie dankbaar, vooral de associaties/ organisaties zoals de Groenland Watergebruikers Associatie voor het overbrengen van hun water naar de Steenbras dam, en het Nationale Departement van Water en Sanitaire voorzieningen voor het faciliteren van deze voorraad. Door deze overdracht te aanvaarden, erkennen we de offers dat de landbouwindustrie hebben gemaakt tijdens deze extreme droogte.
De stad zal druk blijven uitvoeren om het gebruik te verminderen door water hulpvoorzieningen te plaatsen op de eigendommen van de gebruikers die veel water benuttigen en erop toe te kijken dat de watergebruikers zich houden aan de waterbeperkingen. Alle voorbereidingen voor als we Day Zero zouden behalen, blijven zoals gepland. 
We moeten er alles aan blijven doen om het doel te behalen, dat vastgesteld is door het Nationale Departement, om ons stedelijk verbruik met 45% te verminderen. Level 6b beperkingen zorgen ervoor dat de inwoners niet meer dan 50 liter per persoon per dag mogen benutten om zo onze slinkende voorraden te rekken doorheen de zomer en tot in de wintermaanden en daardoor de drastische stap naar het in de rij staan voor water kunnen vermijden.

Positief nieuws voor het door droogte geteisterde Kaapstad. Day Zero, de gevreesde dag waarop er in de rij moet worden gestaan voor water, is inmiddels verlaat naar 9 juli 2018. Dankzij de inspanningen van de gemeente in samenwerking met haar inwoners en de landbouwsector is de stad erin geslaagd het watergebruik te verminderen tot een nieuw laagterecord.  Een enorm succes voor de stad die ondanks de waterschaarste graag kenbaar wil maken dat toeristen nog steeds welkom zijn.


Bij vele vakantiegangers leeft vanwege de droogte het onterechte idee dat zij door het land te bezoeken de situatie verergeren. Echter, mits zij zich houden aan de waterbeperkingen die ook voor alle inwoners van de stad gelden, zal deze extra schade nihil zijn. Sterker nog, Kaapstad en overig Zuid-Afrika hebben juist ontzettend veel baat bij het toerisme. Duizenden banen worden in stand gehouden door deze sector waardoor het uitblijven van toerisme zelfs een grotere klap voor het land zal zijn dan wanneer toeristen Kaapstad zullen bezoeken. Bovendien geldt dat toeristen die de stad bezoeken vaak na een paar dagen weer vertrekken naar de overige delen van het land. Zuid-Afrika en haar bevolking houden nog steeds de armen wijd open voor de toeristen die al het moois van het land willen komen ontdekken. 


In de afgelopen week is de waterconsumptie in Kaapstad gedaald tot 523 miljoen liter per dag. Dit is de eerste keer dat het wekelijkse gemiddelde gebruik onder de 550 miljoen liter is gebleven dankzij de maatregelen van de stad en de inspanningen van haar inwoners. Dit is ontzettend goed nieuws voor de stad. Locoburgermeester Alderman Ian Neilson sprak afgelopen week dan ook zijn dank uit voor de inzet van zijn stadsgenoten. De volgende uitdaging is om de watervoorraden zo goed mogelijk in stand te houden tot in de wintermaanden. Dit kan gerealiseerd worden indien het dagelijkse gebruik niet hoger zal liggen dan 450 miljoen liter, wat neer komt op 50 liter water per persoon per dag.


Het waterniveau binnen de dammen bevindt zich momenteel op slechts 24,9%, vergeleken met 36,1% van vorig jaar en 43,3% in 2016. Ondanks dat dit niveau veel lager ligt dan in de voorgaande jaren, beschikt de stad momenteel over meer informatie en heeft zij meer controle over het systeem dat de verspreiding van het water reguleert over de stad. De samenwerking tussen de stad en het Nationale Ministerie van Watervoorziening heeft hiervoor gezorgd. Wanneer de behoedzaamheid met betrekking tot het water aanhoudt, zal Day Zero daarom nog verder uitgesteld kunnen worden.

 

CONTACTGEGEVENS

SimplyPR
Jeffrey Struijk
j.struijk@simplypr.nl
Tel: 020 - 776 7756

RECENTE PERSBERICHTEN

Zuid-Afrika in 360 graden
Rough Guides lezers roepen Zuid Afrika uit tot #5 mooiste land ter wereld
Online kookshow: Smaaklik Suid-Afrika
Nieuwe campagne South African Tourism: Wow Zuid-Afrika

LINKS

Mijn Zuid Afrika

SOCIAL MEDIA South Africa Tourism