Uit eten? Meeste Haarlemmers kiezen voor de Franse keuken
terug naar pressroom

Uit eten? Meeste Haarlemmers kiezen voor de Franse keuken

RestaurantKaart heeft onder haar leden onderzoek gedaan naar hoe een lunch of avond uit eten er voor de Haarlemmer gemiddeld uitziet. De Franse keuken blijkt het meest geliefd onder de muggen, gevolgd door de Internationale en daarna Spaanse keuken. Opvallend is dat er gemiddeld zo’n 27,3 uur van tevoren gereserveerd wordt en dit in 69% van de gevallen door de vrouw wordt gedaan. Welke Haarlemse horecatrends staan er verder nog op het menu?

 

 

Reserveren

De populairste dag om een etentje te reserveren is de woensdag, breekt immers zo lekker de week. Een opvallend gegeven is dat de meeste mensen (65%) hun reservering onder werktijd maken. Het populairste tijdstip waarop men vervolgens aanschuift is rond 19.00 uur. Haarlemmers bezetten de tafel met gemiddeld 3,2 personen waar uitgebreid wordt genoten van culinaire hoogstandjes.

 

Waar eten we?

Vervolgens wordt het liefst aangeschoven bij de volgende top 5 populairste bij RestaurantKaart aangesloten restaurants in Haarlem en omgeving:

  1. Parels (Haarlem)
  2. De Vleesschouwerij (Heemstede)
  3. Diga (Haarlem)
  4. El Pincho (Haarlem)
  5. Meijer Aan Zee (Zandvoort)

De meest bezochte nieuwkomer in Haarlem is: Indonesia Gastrobar van Ron Blaauw. Met dagelijks een reservering van RestaurantKaart rukken zij in hoog tempo op richting de top-5. Zoals de naam al doet vermoeden geniet je hier van Indonesische en Indische specialiteiten met een eigentijdse twist.

 

Wat drinken we?

Gemiddeld drinken we tijdens een etentje zo’n 2,5 glas per persoon. Daarbij wordt achteraf 9 van de 10 keer koffie gedronken, waarvan 62% het liefst een cappuccino bestelt. Van de drankjes die tijdens het eten gedronken worden,  bestelt 31% wijn, 29% bier, 29% frisdrank, 8% sterk en 3% gaat voor cocktails. Dé grote dranktrend van 2018 is toch wel de NOLO-cocktail: met no of low alcohol.

 

Wat geven we uit?

De uitgaven van een etentje zijn gemiddeld €116,85, waarvan €36 aan drank wordt besteed. Dit komt neer op een bedrag van €36,37 per persoon. We belonen ons bezoek daarbij met 9% fooi. Dankzij RestaurantKaart wordt per reservering gemiddeld maar liefst €31,62 bespaard. Daardoor gaat 78% van de leden uitsluitend nog uit eten bij RestaurantKaart-restaurants.

 

Noot voor de redactie:

Met een RestaurantKaart abonnement lunch en dineer je bij de aangesloten restaurants met 50% korting op het à la carte menu. Erik van Der Plas: "Afgelopen week zijn wij gestart met het testen van een nieuw reserveersysteem in Haarlem. We merken dat er in steeds grotere mate vraag is naar online reserveren in de app en dat is nu mogelijk! De eerste 100 reserveringen zijn een feit en we ontvangen positieve reacties van zowel onze leden als onze restaurant-partners. We verwachten voor het einde van dit jaar alle grote steden op deze manier te kunnen bedienen."

 

Voor meer informatie neem contact op met Claudia Kasteel | c.kasteel@simplypr.nl.