Exfoliëren kun je leren met deze 6 tips van Skincare Education Specialist LouiseExfoliëren kun je leren met deze 6 tips van Skincare Education Specialist LouiseExfoliëren kun je leren met deze 6 tips van Skincare Education Specialist Louise
terug naar pressroom

Exfoliëren kun je leren met deze 6 tips van Skincare Education Specialist Louise

Een exfoliant met AHA (alphahydroxyzuur) of BHA (betahydroxyzuur) biedt een heleboel voordelen voor de huid. Producten met deze ingrediënten worden vooral gebruikt om dode huidcellen te verwijderen. Onderzoek heeft duidelijk aangetoond dat dagelijks exfoliëren een onmisbare stap is voor een gladde, egale, gehydrateerde huid. Paula’s Choice biedt bovendien exfolianten voor ieder huidtype. Zelfs voor de droge of gevoelige huid. Louise Lutke Schipholt, Skincare Education Specialist bij Paula’s Choice deelt 6 tips voor effectief exfoliëren.

 

 

1. Kies een exfoliant die geschikt is voor het huidtype
Paula’s Choice biedt twee verschillende soorten leave-on exfolianten: met AHA’s (alphahydroxyzuren waaronder glycolzuur) en BHA’s (betahydroxyzuur: salicylzuur). Zowel AHA's  als BHA's verminderen de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels, hydrateren de huid, verstevigen de huid en laten een doffe huid weer stralen. Maar er zijn ook verschillen.

 

AHA-exfolianten zijn het meest effectief aan het huidoppervlak en door hun unieke eigenschappen voornamelijk geschikt voor een droge of zonbeschadigde huid.  Door het verwijderen van dode huidcellen van het huidoppervlak wordt huidveroudering door zonneschade, zoals pigmentvlekjes en rimpels, minder zichtbaar. Ze helpen de huid om de vochtbalans op peil te houden. Hierdoor wordt een doffe huid tegengegaan en krijgt de droge huid haar natuurlijke glans terug.

 

BHA is het meest geschikt voor een normale of gecombineerde tot vette huid of een huid die last heeft van puistjes. BHA-exfolianten werken op het huidoppervlak én tot diep in de poriën. BHA heeft van nature kalmerende eigenschappen en is daarom ook geschikt voor een (rosacea-)gevoelige huid en bij roodheid. In dit geval is de Calm 1% BHA exfoliant een geschikte keuze. Daarnaast heeft Salicylzuur (BHA) ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen.

 

2. Gebruik de exfoliant op de juiste manier
Hoe dienen deze exfolianten vervolgens gebruikt te worden zodat het grootste effect behaald wordt? 

 

  • De AHA- of BHA-exfoliant wordt na de gezichtsreiniger en toner aangebracht. Bij de vloeibare variant, breng het aan met een wattenschijfje. Bij het gebruik van een crème (lotion) of gel, breng het dan aan met de vingertoppen. 
  • Het is mogelijk om een exfoliant rondom de ogen te gebruiken maar breng het niet direct op het ooglid of rechtstreeks onder het oog aan.
  • Het is niet nodig te wachten tot de exfoliant geabsorbeerd is. Het is mogelijk direct het volgende product uit de huidverzorgingsroutine aan te brengen zoals een serum, crème, oogcrème of dagcrème.
  • Experimenteer met verschillende concentraties glycolzuur of salicylzuur en ervaar welke sterkte het beste resultaat geeft. 
  • Hoe vaak het beste geëxfolieerd kan worden, verschilt per huidtype en eventuele huidproblemen. Voor de één is twee keer per dag de juiste frequentie terwijl iemand anders het fijn vindt om één keer per dag of om de dag een exfoliant aan te brengen. 
  • Bouw het gebruik van een exfoliant altijd op wanneer deze voor het eerst gebruikt wordt. Begin met twee of drie keer per week en bekijk telkens hoe de huid hierop reageert.
  • AHA en BHA exfolianten kunnen tegelijkertijd worden gebruikt, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van zowel puistjes als zonneschade. Wissel bijvoorbeeld iedere dag of per week. Een andere optie is om de ene exfoliant 's morgens te gebruiken en de andere 's avonds.
  • Wanneer de exfoliant overdag gebruikt wordt, gebruik daarna altijd een SPF van minimaal factor 30 om de huid te beschermen tegen de risico’s op zonneschade.

 

3. Voorkom een geïrriteerde huid en gebruik geen scrubs of reinigingsborstels
De meeste scrubs hebben een ruwe en oneffen structuur en zijn daardoor te grof en schurend. Hierdoor kunnen de korrels kleine scheurtjes in de huid veroorzaken. De meeste reinigingsborstels hebben ook een negatieve invloed op de kwetsbare oppervlakte van de huid omdat de borstels te stijf zijn. Onderzoek laat zien dat milde scrubs, zachte reinigingsborstels of een zacht washandje zijn de uitzondering op de regel omdat deze de huid niet beschadigen. Maar zelfs als extra reiniging is het geen vervanging voor wat een goed geformuleerde exfoliant met salicylzuur of glycolzuur kan doen. Onderzoek laat zien dat scrubs niet zo effectief zijn als exfolianten, ze hydrateren de huid minder en zijn minder effectief in het verminderen van puistjes, rimpels en huidverkleuringen. 

 

4. Vergeet bij het exfoliëren niet ook het lichaam mee te nemen
Niet alleen de huid op het gezicht is gebaat bij exfoliëren. De rest van de huid kan er ook profijt van hebben. Bij het ouder worden, ondervindt de huid meer schade van de zon en kunnen er verschillende huidproblemen optreden waardoor de huid het vermogen verliest om dode huidcellen zelf af te scheiden. Dit kan leiden tot een droge en grauwe huid op de armen, benen en ellebogen (eigenlijk op het hele lichaam). Regelmatig een AHA- of BHA exfoliant voor het lichaam gebruiken is een goede manier om het lichaam te ontdoen van dode huidcellen. Gebruik een AHA-exfoliant om de droge en door zonbeschadigde huid te verbeteren. AHA zorgt er ook voor dat de huid beter gehydrateerd blijft en er steviger uitziet. Bij oneffenheden, verstopte poriën of roodheid, bijvoorbeeld op de rug, armen of benen, is een BHA-exfoliant waar 2% salicylzuur in zit ideaal. 

 

5: Voorkom over exfoliëren
Het is mogelijk om teveel te exfoliëren, bijvoorbeeld als er niet goed is onderzocht welke exfoliant bij het huidtype past. Het is belangrijk om met een geschikte sterkte AHA of BHA te exfoliëren. Schrik niet teveel: als er een milde, maar effectieve exfoliant zoals op het product beschreven gebruikt wordt dan zullen vooral de indrukwekkende resultaten zichtbaar worden zonder de huid te irriteren. Mild betekent: producten zonder irriterende ingrediënten zoals agressieve scrubs, menthol of partum. Mild voor de huid houdt ook in dat een formule huidverzachtende ingredienten moet bevatten om de huid kalm en gezond te houden wanneer de exfoliant haar werk doet. Deze zijn aan alle exfolianten van Paula's Choice toegevoegd. Voor regelmatig gebruik worden AHA's meestal aanbevolen in concentraties tussen de 4-10%. Voor BHA wordt tot 2% als meest geschikt gezien voor regelmatig gebruik. Het is belangrijk om het gebruik van een exfoliant op te bouwen wanneer deze voor het eerst gebruikt wordt. Dit betekent dat een product in de eerste week slechts twee of drie keer gebruik wordt. Hierna kan de frequentie opgevoerd worden tot twee keer per dag. 
 

6. Gebruik één keer per week een sterkere AHA en BHA-exfoliant als peeling voor thuisgebruik voor drastisch betere resultaten 
Een thuisgebruik peeling is een sterkere, afspoelbare versie van een leave-on-exfoliant. Er worden lagen dode huid mee verwijderd en een stralende, soepele huid mee onthuld. Een peeling is geschikt om geavanceerde huidproblemen aan te pakken. Denk hierbij aan zonneschade, een ruwe huidtextuur, hardnekkige, verstopte poriën of een doffe huid. Een thuisgebruik peeling voor het gezicht, kan helpen om huidverkleuringen door zonneschade of littekentjes na puistjes sneller te doen vervagen. Zo is de Skin Perfecting 25% AHA + 2% BHA Exfoliant Peeling een goede keuze.

 

Er is niet één juiste manier om AHA- en BHA-exfolianten te gebruiken. Het is belangrijk om te experimenteren en te ontdekken wat voor jouw huid het beste werkt en op basis daarvan het gebruik aan te passen. 

 

Aanbevolen producten:

Over Paula's Choice

“Beauty begins with truth”, dat streeft Paula’s Choice al meer dan drie decennia na door te doen wat vrijwel niemand in de beauty-industrie doet: de waarheid vertellen. Ze geloven in de beste keuzes op het gebied van huidverzorging, keuzes die de huid vooruithelpen met effectieve, veilige samenstellingen. Het assortiment bestaat uit een brede selectie aan gezichtsreinigers, hydraterende crèmes, serums en andere treatments, maskers en lichaamsverzorgingsproducten. Bovendien bevatten Paula’s Choice producten sowieso geen alcohol, schurende deeltjes, phtalaten, geurende plantenextracten, essentiële oliën, natriumlaurylsulfaat en synthetische kleurstoffen. De producten worden daarentegen altijd ondersteund en gecontroleerd door wetenschappelijk onderzoek, bevatten alleen effectieve ingrediënten en worden uiteraard niet op dieren getest.