7 belangrijke weetjes over acne7 belangrijke weetjes over acne7 belangrijke weetjes over acne
terug naar pressroom

7 belangrijke weetjes over acne

Iedereen heeft wel eens last van puistjes. Soms worden acne, puistjes en mee-eters geassocieerd met tieners en puberteit, maar het is een feit dat het mogelijk is om op iedere leeftijd puistjes te krijgen. Het is niet leeftijdsgebonden. Gelukkig is er voor ieder met een acne-gevoelige huid een hoop aan te doen. Hieronder lees je 7 dingen die je moet weten over puistjes en mee-eters.


1.  Acne ontstaat door een combinatie van teveel talg en bacteriën

Puistjes kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Vaak zijn ze in de eerste instantie resultaat van een ophoping van dode huidcellen en overproductie van talg, waardoor de porie verstopt raakt en waardoor de afvoer van talg belemmerd wordt. Samen met huidirritatie die wordt veroorzaakt door irriterende cosmetica, verkeerde huidverzorgingsproducten of zonlicht, leiden deze omstandigheden tot acne. Lees hier meer over wat acne is en hoe het ontstaat.
 
2.    Dit is het verschil tussen mee-eters en puistjes

Puistjes en mee-eters zijn verstopte poriën. Deze ontstaan wanneer een haarzakje is verstopt met talg, dode huidcellen en bacteriën. Als het haarzakje helemaal afgesloten is, ontstaat er een puistje. De talg en het vuil in het haarzakje kunnen daardoor niet naar buiten. Daardoor wordt een puistje dus ook groter. Als de porie verstopt is, maar niet afgesloten, kunnen de talg en dode huidcellen in de porie wel naar het huidoppervlak. Wanneer het daar in aanraking komt met lucht, kleurt de talg zwart. Dat zwarte puntje noemen we een mee-eter.

3.    Het stappenplan bij een acne-gevoelige huid begint bij een goede huidverzorgingsroutine

Een goede huidverzorgingsroutine is belangrijk om de huid gezond te houden en huidproblemen zoals mee-eters te verminderen of voorkomen. In drie stappen wordt de basis gelegd voor een goede huidverzorgingsroutine.

1.    Reinigen: Gebruik een in wateroplosbare, milde reiniger op een zacht, schoon washandje. Reinig hiermee voorzichtig het huidoppervlak.

2.    Exfoliëren: Gebruik een goed geformuleerde BHA-exfoliant. Een exfoliant met salicylzuur (BHA) zorgt ervoor dat dode huidcellen verwijderd worden en dringt door tot diep in de poriën, waarmee het verstopt raken van de poriën kan worden voorkomen.

3.    Hydrateren: Gebruik dagelijks een goed geformuleerde dagcrème (met minimaal SPF 30) en nachtcrème die bij jouw huidtype passen. Als de huid goed in balans is, kan dit de overtollige talg aanmaak verminderen.
 
4.  Mee-eters wegscrubben kan niet

Zoals hiervoor genoemd kan het, wanneer de porie nog deels open is, gebeuren dat de combinatie van te veel talg en dode huidcellen wordt blootgesteld aan zuurstof. Hierdoor oxideert dit en kleurt het zwart. Tadaa, daar is de mee-eter. Scrubben heeft geen zin, omdat een scrub enkel het huidoppervlak kan bereiken (en bij een grove korrel deze de huid soms zelfs beschadigt!) en een mee-eter ontstaat veel dieper in de porie. Wat is dan wel een goede oplossing? Gebruik een goed geformuleerde leave-on exfoliant, deze verwijderen dode huidcellen op milde wijze.

 

5.  Twee toveringrediënten maken het verschil

Sommige mensen hebben af en toe een (hormonaal) puistje, anderen hebben continu terugkerende ontstekingen op steeds dezelfde plek. Gelukkig zijn er twee ingrediënten waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze het verschil kunnen maken: salicylzuur (BHA) en azelaïnezuur. Salicylzuur helpt puistjes, roodheid en verstopte poriën verminderen en kan de huid echt verbeteren. Gebruik een exfoliant met salicylzuur (BHA) om dode huidcellen te verwijderen en een gezonde celvernieuwing te stimuleren, zowel op het huidoppervlak als in de porie. BHA helpt ook roodheid en ontstekingen, en bacteriën die puistjes veroorzaken tegen te gaan. Uit veel onderzoeken blijkt dat azelaïnezuur een groot verschil kan maken als het gaat om het verminderen van vlekjes op de huid. Het helpt bij het zichtbaar verminderen van vlekjes na puistjes en andere verkleuringen. Daarnaast zorgt het voor een gladder huidoppervlak en een egalere huidteint. Het is geschikt voor ieder huidtype en heeft soms zelfs tot gevolg dat de huid minder gevoelig wordt.


6.    Zonbescherming is erg belangrijk


Bescherm de huid tegen schade door de zon. De huid kan puistjes niet genezen als ze tegelijkertijd tegen schade door de zon moet vechten. Een goede zonnefilter met een SPF van minimaal 30 zal het genezingsproces van puistjes versnellen en beschermt de huid tegen verdere schade. Zorg daarom voor een product met een goed geformuleerd, breedspectrum zonnefilter. Een goede keuze is bijvoorbeeld de Clear Dagcrème SPF 30 van Paula’s Choice.

7.    Dit kun je beter vermijden als je last hebt van acne
 

Vermijd te allen tijde een stuk zeep of agressieve reinigers, want die drogen de huid te veel uit. De ingrediënten in een stuk zeep of agressieve reinigers kunnen bovendien de poriën verstoppen. Vermijd ook scrubs met een grove korrel, deze kunnen de huidbarrière beschadigen en het probleem erger maken. Het is essentieel dat de huidverzorgingsproducten geen irriterende stoffen bevatten zoals alcohol, menthol, pepermunt, eucalyptus en citrusextracten. Ook natuurlijke of synthetische geurstoffen kunnen de huid irriteren en droog, rood en schilferig maken. Deze stoffen komen vaak voor in producten bij puistjes en kunnen de problemen verergeren doordat deze huidirritatie veroorzaken.

Aanbevolen producten
 

Aanbevolen reiniger bij een acne gevoelige huid:

·       Paula's Choice Clear Pore Normalizing Cleanser

Aanbevolen exfolianten met BHA:

·       Paula's Choice Clear Regular Strength 2% BHA

·       Paula’s Choice Clear Extra Strength 2% BHA

 

·       Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA gel exfoliant

 

·       Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA liquid exfoliant

 

·       Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA lotion exfoliant

Aanbevolen product met zonnefilter bij puistjes:

·       Paula’s Choice Clear Daily Hydrating Fluid SPF 30+

 

Producten die naast de basisroutine gebruikt kunnen worden:

 

·      Paula's Choice Clear Skin Clearing Treatment

 

·      Paula's Choice Clear Purifying Clay Masker

 

·      Paula's Choice Skin Balancing Masker

 

·      Paula's Choice 10% Azelaic Acid Booster

 

Over Paula's Choice

“Beauty begins with truth”, dat streeft Paula’s Choice al meer dan drie decennia na door te doen wat vrijwel niemand in de beauty-industrie doet: de waarheid vertellen. Ze geloven in de beste keuzes op het gebied van huidverzorging, keuzes die de huid vooruithelpen met effectieve, veilige samenstellingen. Het assortiment bestaat uit een brede selectie aan gezichtsreinigers, hydraterende crèmes, serums en andere treatments, maskers en lichaamsverzorgingsproducten. Bovendien bevatten Paula’s Choice producten sowieso geen alcohol, schurende deeltjes, phtalaten, geurende plantenextracten, essentiële oliën, natriumlaurylsulfaat en synthetische kleurstoffen. De producten worden daarentegen altijd ondersteund en gecontroleerd door wetenschappelijk onderzoek, bevatten alleen effectieve ingrediënten en worden uiteraard niet op dieren getest.