Modders
terug naar pressroom

Modders

Ode aan mijn moeder Betty

Welkom in de wereld van Françoise Jeffrey Ceramics waar intuïtie leidend is en imperfectie wordt omarmd. Met haar liefde voor eenvoud, tijdloos design en haar moeder, creëert Françoise Jeffrey sculpturale objecten die uitnodigen tot momenten van verstilling. 

 

De wereld die Françoise Jeffrey creëert, is vrij van regels, hokjes en de algemene opinie die je afleiden van de essentie van het moment. Het is een wereld waarin je ziet wat je ziet, voelt wat je voelt en doet wat je doet, volledig vertrouwend op je intuïtie. Het is een onbevangen gevoel van vrijheid dat de kunstenaar persoonlijk nastreeft in haar dagelijks leven, waarin klei een belangrijke rol speelt. Een streven om altijd de moed te hebben om haar eigen gevoel te volgen, geïnspireerd door haar moeder Betty die niet anders gewend was.

 

Bronnen van leven

Françoise geeft haar objecten namen als 'Modder Being Brave', 'Modder Keep Flowing' en 'Modder Patience'. Namen die, beginnend met 'Modder', niet alleen verwijzen naar twee bronnen van leven: namelijk de essentie van klei als vruchtbare grond en de associatie met 'moeder' in het Engels, maar ook naar het persoonlijk ontwikkelingsproces waarin de ontwerper zich bevindt. Een proces waarin ze steeds beter leert voor zichzelf te zorgen, op zowel mentaal, intuïtief als spiritueel vlak.

 

Oudste techniek

Françoise hanteert de oudste techniek van kleibewerking, handbuilding genaamd. Ze bouwt haar objecten met de hand van onderaf op met rolletjes klei (coilbuilding) en vormt ze vervolgens in organische rondingen. Om haar werken zo puur mogelijk te houden, laat ze de vaak giftige glazuurlaag achterwege, zodat de textuur en aardse tinten van de klei zichtbaar blijven. Dit heeft als duurzaam voordeel dat haar werk slechts eenmaal gestookt hoeft te worden.

 

De namen van haar stukken, in combinatie met de organische vormen, de soms spannend balancerende composities en de ongeglazuurde huid, maken haar werken kwetsbaar maar krachtig. Precies wat de maker voor ogen heeft met haar werk.

 

"Ik zie mijn sculpturen graag als liefdevolle reminders om goed voor jezelf te zorgen door altijd te vertrouwen op je intuïtie. Net als mijn moeder dat deed. Net als ik dat probeer te doen, elke dag weer."

 

Troost

Een jaar na het overlijden van haar moeder, vond Françoise Jeffrey troost in het werken met klei. Het was haar manier om uit het hoofd te komen en met haar verdriet om te gaan. Dit leidde tot prachtige, organische sculpturen die inmiddels in binnen- en buitenland verkocht worden. Françoise hoopt dat haar objecten mensen aanmoedigen om goed voor zichzelf te zorgen, vertrouwend op hun intuïtie, precies zoals haar moeder dat deed. Haar onafhankelijke, avontuurlijke moeder Betty Heddendorp die in veel dingen haar tijd ver vooruit was en ondanks tegenslagen haar dromen waarmaakte. Ze leefde haar dochter voor hoe je de schoonheid van het leven in eigen hand kunt nemen, tot op het allerlaatste moment.

 

Van belofte naar eerbetoon

Want haar moeder is niet zomaar overleden. Ze heeft op 81-jarige leeftijd zelf voor de dood gekozen vanwege Alzheimer. Intuïtief wist ze tijdig de regie weer terug te pakken, om zo trouw te kunnen blijven aan wie ze diep vanbinnen nog steeds was. 

 

Vlak voor haar overlijden liet Françoises moeder haar beloven om mensen te blijven vertellen over haar beslissing. Haar beslissing om tijdig voor euthanasie te kiezen, de moedigste beslissing die ze haar moeder ooit zag nemen. Ze wilde graag zoveel mogelijk mensen inspireren hetzelfde te doen als zij: om na te denken over de dood en erover te blijven praten, zodat je weet wat je wilt als een ziekte als Alzheimer je overkomt.

 

Elk werk dat de ontwerper maakt, is dan ook een eerbetoon aan haar moeder en aan de moed die zij haar hele leven heeft getoond, in het bijzonder aan het einde van haar leven. Het heeft Françoise een diepere betekenis van zelfzorg gegeven waar moed een hoofdrol inspeelt en wat de maker graag via haar objecten doorgeeft aan anderen.

 

“Als één iemand via mijn werk iets van mijn moeders moed zou kunnen oppikken om dat ene moeilijke gesprek aan te gaan, dan overstijgt dat alles wat ik kan doen om mijn belofte aan haar na te komen. Want aan elke moedige beslissing gaat een moeilijk gesprek vooraf.”

 

CONTACTGEGEVENS

SimplyPR
Consultant: Madeline Mackay
m.mackay@simplypr.nl
Tel: 020 - 776 7756

RECENTE PERSBERICHTEN

Ode to my mother Betty

LINKS

Website
Galerie Mia Karlova

SOCIAL MEDIA Françoise Jeffrey Ceramics

Over Françoise Jeffrey

Vijftien jaar lang werkte Françoise Jeffrey bij ICT-corporate Capgemini. Ze had wat je noemt een droombaan. En toch keek ze met steeds meer jaloezie en bewondering naar mensen die het zichzelf gunden te doen wat ze het allerliefste deden. Het was na nog eens 10 jaar ondernemen, dat Françoise met klei de ultieme stap heeft durven zetten om ook te gaan doen wat ze het allerliefste doet.

 

Het was een jaar na het verlies van haar moeder dat Françoise begon met keramieklessen. Het was haar manier om te kunnen rouwen. Klei gaf haar houvast om te kunnen loslaten. Dit leidde onbedoeld tot prachtige handgemaakte objecten die ze intuïtief in organische vormen opbouwt uit rolletjes klei. Haar werk laat zich het beste omschrijven als sereen en tijdloos design.

 

Geïnspireerd door de Japanse wijsheid wabi sabi en haar moeder, is de schoonheid van design voor haar niet alleen minimalistisch, organisch en puur, maar op een subtiele manier ook gedurfd. Dat betekent dat haar objecten meestal gebroken wit, bruin of zwart zijn, zonder enig glazuur en bestaan uit organische ronde vormen in balancerende composities. Het is de eenvoud en de imperfectie die je op een dieper niveau kunnen raken, dat is wat de ontwerper hoopt.

 

Françoise exposeert en verkoopt haar objecten wereldwijd via Mia Karlova Galerie (Amsterdam), haar eigen website en diverse online platforms zoals Galerie Philia (New York, Singapore, Genève). Voor uitleen is haar werk beschikbaar in de showroom van SimplyPR (Amsterdam).

 

Eerstvolgende expositie:

·    Zomer groepsexpositie juni t/m september 2023, Mia Karlova Galerie, Amsterdam

 

Exposities en beurzen:

·     1000 Vases Paris Design Week, Parijs 2020

·     True Art of Giving, Amsterdam 2021

·     Nu Art & Design, Woerden 2021-2022

·     Common Language, Mia Karlova Galerie, Amsterdam 2022

·     Nock Nock Art Fair, Amsterdam 2022

·     Down To Earth, Shåk Gallery, Brussel 2022

·     For the Love of Art & Craft, Salon Moofers, Den Haag 2023

·     BAD Bordeaux Art Fair, Bordeaux 2023