Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) September 2021
terug naar pressroom

Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) September 2021

Beleef de waarde van kleding

Stichting Dutch Sustainable Fashion Week organiseert voor de achtste keer op rij het grootste landelijke duurzame mode-evenement. Dit jaar vindt de DSFW plaats van 23 t/m 29 september. Samenwerkingspartners Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Stichting Technotrend en branche-organisaties brancheorganisaties Modint, Inretail en Euretco ondersteunen de missie van de DSFW om landelijk aandacht te vragen voor duurzaamheid binnen de modesector. De week wordt mede-georganiseerd door Chanel Trapman van conscious campaign Agency MUMSTER, en Alexandra Linn, die sinds 2020 aangetrokken zijn om de programmering van de themadagen verder vorm te geven.


Het doel van de DSFW is niet alleen om de maatschappelijke engagement rondom de mode-industrie te vergoten en aandacht te vragen voor innovaties binnen de sector. Maar ook om tastbare handvatten te bieden hoe jijzelf actie kunt ondernemen en een positieve bijdrage kan leveren aan deze transitie.

Tijdens deze editie van de DSFW zal het publiek meegenomen worden in de (veelal simpele) stappen die wij allemaal kunnen zetten om te verduurzamen. Gedurende deze week biedt de DSFW duurzame fashion ontwikkelingen, verstrekt informatie over duurzame mode & wordt young designers een podium gegeven. Hierbij een greep uit het programma: 

 

Donderdag 23 september 2021 openingsshow & expositie: YANA – Meggie van Zwieten

De week wordt geopend met een spraakmakende fashion show van Young Talent Meggie van Zwieten. Meggie van Zwieten is een digitale kunstenaar, die 3D kunstwerken & digitale mode maakt. Hierbij werkt ze voornamelijk met Augmented reality en Mixed reality. 

 

De collectie bestaat uit 13 looks. Binnen de collectie zal men avant-garde kledingstukken vinden met een sci-fi esthetiek, verwijzend naar de natuur. Er is ook een deel van de collectie dat zich richt op het individu, om te illustreren hoe mode moet aansluiten bij persoonlijke expressie in plaats van consumentisme. De collectie is samengebracht door middel van samenwerkingen met diverse kunstenaars met verschillende achtergronden. YANA zal hopelijk je ogen openen voor de mogelijkheden van virtuele mode! 


Donderdag 23 september 2021 - Lancering ‘revalue our clothes’ test.
In samenwerking met communicatiebureau Make Sense heeft de DSFW een leuke, toegankelijke test ontwikkeld, waarmee je kunt zien hoe jij kleding waardeert en ontvang je tips die je helpen bij het maken van (nog) bewustere keuzes. De lancering vindt plaats via een influencer-event in samenwerking met jeans specialist JeansCentre. Deze test zal gedurende de week viral gaan. 

 

28 september 2021 – Dag van de Awareness
Als officiële partner organiseert de MUMSTER MOVEMENT de Awareness Day – full circle. Op deze dag zullen er allerlei intieme en interactieve events worden georganiseerd om je onderbewustzijn te prikkelen en je bewustzijn omtrent mode voorgoed te veranderen.
Als onderdeel van dit programma worden door heel het land, in verschillende steden, de documentaire ‘ Full Circle’  en de gelijknamige circulaire kledingcollectie, gemaakt van gedoneerd textiel, gelanceerd.

 

Woensdag 29 september 2021 – Junior Fashion Day

Het programma van deze dag is tot stand gekomen door officieel partner Alexandra Linn. Op de laatste dag van de DSFW, is al onze aandacht op de kinderen en jongeren gericht. Een belangrijke doelgroep want dit is de generatie die opgroeit in een tijd waarin verduurzaming van onze maatschappij van groot belang is. We willen hen al vroeg meenemen in deze reis. Daarom organiseren wij deze dag op verschillende plaatsen in het land activiteiten zoals een kleurplatenwedstrijd, voorleesacties en workshops. In samenwerking met stichting Technotrend worden deze week verschillende challenges uitgeschreven en werken we samen met Textielrace die verschillende races starten tijdens de DSFW.

 

Voor meer informatie en updates volg DSFW via de website en social mediakanalen Facebook, Instagram en TikTok.
De volledige programmering van de DSFW volgt snel!

 

Sinds 2014 vindt ieder jaar in oktober de Dutch Sustainable Fashion Week plaats. Tijdens deze week presenteert dit Fashion evenement duurzame innovatie, young & established designers en ready-to-wear fashion aan een groot publiek van meer dan 1000.000 consumenten, bedrijven, retailers, scholen en organisaties. De duurzame ontwikkeling is voor een groot deel afhankelijk van de marktvraag. Retailers en fabrikanten spelen hier pas op in op het moment dat het verwacht wordt door hun klanten, en deze klanten hen erop gaan afrekenen. Met dit initiatief proberen we door een ‘push effect’ de markt in beweging te zetten naar duurzamere keuzes.

 

Tijdens deze week maken we de duurzame merken in de winkelstraten extra zichtbaar. Verspreid over verschillende gemeenten en locaties in Nederland en in samenwerking met diverse scholen, modezaken en instanties faciliteert de DSFW onder andere festiviteiten, catwalkshows, lezingen, winkelroutes, workshops, tentoonstellingen, en debatten door heel het land. Maar ook een meet & greet waarin we nieuwe technische innovaties introduceren aan commerciële bedrijven.

 

DSFW onderscheidt zich van andere Fashion Weeks door zich volledig te concentreren op duurzaamheid en innovatie. De aandacht gaat uit naar (veelal jonge,) innovatieve koplopers die in samenwerking met circa 500 modezaken tijdens deze week uitgelicht worden. DSFW is een initiatief zonder winstoogmerk, en is volledig ontwikkeld vanuit het idee om duurzame mode binnen een afgebakende periode landelijk in de schijnwerpers te zetten.