Stichting Dutch Sustainable Fashion Week organiseert voor de zesde keer op rij het grootse landelijke duurzame mode evenement, met terugkerende thema’s als circular fashion, waste reduction en (new textile) innovation. Dit jaar zal de DSFW van 4 t/m 13 oktober 2019 plaatsvinden. Met samenwerkingspartners als Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, INretail, CIRCL, Hema en de SER wordt de DSFW foundation ondersteunt in het landelijk aandacht vragen voor duurzaamheid in de modebranche.
Na vijf edities zijn de DSFW en het publiek klaar voor de volgende stap: een meer toekomstgerichte blik. Tijdens deze editie DSFW zal het publiek meegenomen worden in wat de toekomst van (Dutch) sustainable fashion zal zijn. Gedurende deze tien dagen wilt de DSFW duurzame fashion ontwikkelingen, innovaties en young designers een podium bieden naar het brede publiek, talentontwikkeling stimuleren, informatie over duurzame mode verstrekken en belanghebbende partijen met elkaar verbinden. Hierbij een greep uit het programma:
3 oktober 2019 openingsshow: FASHTAINABLE – Tommy Driessen x DSFW
Op de vooravond van de DSFW, donderdag 3 oktober, wordt de week geopend met de spraakmakende debuutcollectie van stylist Tommy Driessen bestaande uit zo’n 40 looks. Driessen is al jaren werkzaam als stylist voor diverse bn’ers. Vorig jaar ontwikkelde Tommy zijn eerste eigen ontwerpen uit zijn jarenlange opgebouwde archief van vintage materialen en spectaculaire stoffen. Tijdens de opening van de DSFW zal hij zijn unieke ‘sustainability meets glamour’ collectie tonen waarmee hij laat zien dat duurzaamheid en mode onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Met deze ‘FASHTAINABLE’ collectie wilt Tommy een bijdrage leveren aan de toekomst van de Nederlandse duurzame mode. Regelmatig worden prachtige items slechts één keer gedragen tijdens rode loper events. Om het ambacht die in deze stukken verwerkt zit te prijzen verwerkt Tommy deze items tot nieuwe collectie stukken. In 2018 presenteerde Tommy al een aantal items vanuit ditzelfde concept. Zo droeg Geraldine Kemper tijdens het Televizier Gala 2018 het eerste ontwerp van Tommy. Tommy streeft ernaar om de looks continu te blijven vernieuwen om de mogelijkheden op het gebied van hergebruik onder de aandacht te brengen en anderen te inspireren dit ook te doen.
4 oktober 2019 Future Fashion Show: Weiyu Hung, Tim Dekkers, Sharita Karsten
Op vrijdag 4 oktober, Werelddierendag, showen drie upcoming talentvolle designers hun 14-delige collectie tijdens de Future Fashion show. Met deze collecties worden diverse issues uit de branche onder de aandacht gebracht. Zo presenteren de ontwerpers alternatieven voor dierlijke materialen en maken zij gebruik van disposable materialen die de huidige fast fashion materialen kunnen vervangen. Op deze manier worden oplossingsgerichte alternatieven onder de aandacht gebracht bij een groot publiek en jong talent gestimuleerd. Deze drie ontwerpers Sharita Karsten, Weiyu Hung en Tim Dekkers hebben recentelijk een modeopleiding afgerond aan Willem de Kooning Academie, ArteZ en HKU.
7 oktober 2019 Business day DSFW x CIRCL
Maandag 7 oktober staat de Business day in samenwerking met CIRCL op het programma. Op het gebied van duurzaamheid is nog veel te winnen in de mode- en textielbranche, zowel op het gebied van grondstoffen, ontwerp, arbeidsomstandigheden, etc. Het doel van deze bijeenkomst is modeprofessionals, zoals retailers, fabrikanten en ontwerpers, te informeren en te inspireren met verhalen uit de praktijk en workshops, die helpen bij het wat, hoe en waarom op het gebied van duurzame mode en textiel. Daarnaast zal er volop gelegenheid zijn om te netwerken en kennis uit te wisselen. Stientje van Veldhoven van het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat geeft een keynote, Philips Signify en de Sustainability Manager van de HEMA geven een lezing en een panel talk.
10 oktober ‘Mode op de Bon’ expositie in het Verzetsmuseum
Tijdens de DSFW op 10 oktober wordt de expositie ‘Mode op de Bon’ geopend in het Verzetsmuseum. Tijdens de bezetting ontstond een groot tekort aan textiel; al in de zomer van 1940 ging het op de bon. De tentoonstelling toont hoe de mode veranderde tijdens de bezetting en hoe werd omgegaan met het gebrek aan textiel. Onder huidige modeontwerpers is hergebruik een trend. Niet omdat er een tekort is, maar vanwege het besef dat we te veel verspillen. In de tentoonstelling zijn ontwerpen te zien van onder anderen Viktor & Rolf, Ronald van der Kemp, en Lisa Konno. Daarnaast maken jonge ontwerpers van verschillende ROC-opleidingen ontwerpen die zijn geïnspireerd op kleding uit de Tweede Wereldoorlog.
Gezien DSFW landelijk actief is worden er in verschillende steden door heel het land activiteiten georganiseerd, waarbij het publiek kan zien en ervaren wat duurzame kleding is. Omdat een groot deel van de milieu-impact zit in het gebruik van kleding, besteedt de DSFW naast het laten zien van duurzame mode ook aandacht aan het verantwoord gebruik van kleding, zoals onderhoud, reparatie, afvalscheiding en recycling. In de steden Amsterdam, Den Haag, Deventer, Enschede, Eindhoven, Haarlem, Leiden en Zwolle vindt bovengenoemde en meer plaats tijdens de week.
Voor meer informatie en updates over de DSFW, volg ons via de website, nieuwsbrief en social media kanalen Facebook en Instagram.
SimplyPR
Consultant: Colette Borstlap
c.borstlap@simplymarketing.nl
Tel: 020 - 776 7756
Download alle foto’s (zip)
Sinds 2014 vindt ieder jaar in oktober de Dutch Sustainable Fashion Week plaats. Tijdens deze tien dagen presenteert dit Fashion evenement duurzame innovatie, young & established designers en ready-to-wear fashion aan een groot publiek van meer dan 900.000 consumenten, bedrijven, retailers, scholen en organisaties.
De duurzame ontwikkeling is voor een groot deel afhankelijk van de marktvraag. Retailers en fabrikanten spelen hier pas op in op het moment dat het verwacht wordt door hun klanten, en deze klanten hen erop gaan afrekenen. Met dit initiatief proberen we door een ‘push effect’ de markt in beweging te zetten naar duurzamere keuzes.
Tijdens deze tien dagen maken we de duurzame merken in de winkelstraten extra zichtbaar. Verspreid over verschillende gemeenten en locaties in Nederland en in samenwerking met diverse scholen, modezaken en instanties faciliteert de DSFW onder andere festiviteiten, catwalkshows, lezingen, winkelroutes, workshops, tentoonstellingen, en debatten door heel het land. Maar ook een meet & greet waarin we nieuwe technische innovaties introduceren aan commerciële bedrijven.
DSFW onderscheidt zich van ander Fashion Weeks door zich volledig te concentreren op duurzaamheid en innovatie. De aandacht gaat uit naar (veelal jonge,) innovatieve koplopers die in samenwerking met circa 500 modezaken tijdens deze week uitgelicht worden.
DSFW is een initiatief zonder winstoogmerk, en is volledig ontwikkeld vanuit het idee om duurzame mode binnen een afgebakende periode landelijk in de schijnwerpers te zetten.