Het verhaal achter dinh van
terug naar pressroom

Het verhaal achter dinh van

 
Waar Plato bekend staat om zijn uitspraak ‘Laat niemand hier binnengaan die geen kennis heeft van geometrie’, stelt Jean Dinh Van ‘Laat niemand binnengaan die geen waardering heeft voor pure vormen en eenvoud.
 
Jean Dinh Van groeide op in Frankrijk met een Vietnamese vader en een Franse moeder. De door Jean gemaakte juwelen weerspiegelen zijn herkomst als geen ander. Van zijn vader leerde hij de kracht en essentie van vrijheid van de geest, terwijl zijn moeder hem de kunst van minimalistische elegantie bijbracht. 
 
Op zijn zeventiende begon Dinh Van met zijn studie aan de École des Arts Decoratifs. Hij leerde er te werken met vuur, wat de passie voor metaal smelten deed oplaaien. Het proces van het omsmelten van metaal tot ware sculpturen intrigeerde en motiveerde hem mateloos. Zijn passie en talent bleven niet onopgemerkt. Uitgerekend huis Cartier, onder leiding van Jeanne Toussaint waarbij explosieve, expressionistische en uitgesproken juwelen de leidraad vormden, werd zijn verdere leerschool. Zijn bekwaamheid en talenten werden hier tot hogere hoogte gebracht. Als geleerd ambachtsman en artiest, en met een nadrukkelijke visie ging Jean Dinh Van na 10 jaar zijn eigen weg. 
 
Als reactie op de vastgeroeste ideeën omtrent luxe juwelen, trachtte Dinh Van luxe, verfijnde juwelen te moderniseren. Juwelen moesten toegankelijker worden waarbij juist de behoeftes van de vrouw een bron van inspiratie hoorde te vormen. ‘Juwelen moeten niet pronkerig zijn. Zij moeten de persoonlijkheid van de drager weerspiegelen, omdat zij de juwelen altijd wil dragen, niet alleen op speciale gelegenheden.
 
De collecties spelen op elke mogelijke manier in op de dromen, verwachtingen en prestaties van het moment. Goud en zilver vormen de artistieke manifesten van waaruit steeds opnieuw juwelen worden uitgevonden. Desondanks zullen de juwelen nooit het gevoel van nostalgie oproepen. Zij zullen altijd, volledig en compleet modern blijven, ongeacht het tijdperk waarin geleefd wordt. Dit maakt de juwelen van dinh van enorm krachtig, aantrekkelijk maar bovenal, tijdloos.
 
dinh van eist een perfecte balans tussen vorm en volume, legt de focus op het essentiële in plaats van het overvloedige en slaat een brug tussen de puurheid van het oude en de schoonheid van het industriële. De juwelen kennen een ongekende, minimalistische elegantie waardoor je ze het liefst dag en nacht draagt. Precies de visie waar Dinh Van naar streeft. 
 
‘You don’t need a diamond necklace to feel beautiful.’ 
- Jean Dinh Van
 
Le Cube Diamant, Serrure en Menottes
 

Dinh Van breekt met de heersende, Westerse traditie van ronde juwelen. Juist vierkante juwelen bepalen zijn collectie. Dit is terug te zien in de Le Cube Diamant collectie, waarbij de kubus centraal staat. Ontworpen begin jaren ’70 en een daverend succes. De kubus is sindsdien een van de essentiële vormen bij dinh van.

 

De Serrure collectie zag eveneens begin jaren ’70 het licht. Deze collectie kenmerkt zich door het ontbreken van een sluiting. De juwelen zijn flexibel genoeg om feilloos om het lichaam te krijgen, maar sterk genoeg om niet vervormen. Daarbij symboliseren de juwelen de onzichtbare band met een geliefde. Minimalistische elegantie in zijn puurste vorm.

 

In tegenstelling tot de Serrure collectie, kenmerkt de in 1976 ontworpen Menottes collectie zich juist door haar sluiting. In een tijdperk waar het gebruikelijk was de sluiting zoveel mogelijk onzichtbaar te maken, vormen de sluitingen bij de Menottes collectie juist het juweel. Het is vrijwel onmogelijk de juwelen om of af te krijgen zonder de hulp van een ander. Op deze manier drukt Dinh Van de onvoorwaardelijke connectie uit tussen twee mensen. 

 

Voor uitleen of aanvullende informatie neem contact op met SimplyPR.
dinh van is in Nederland verkrijgbaar bij de Bijenkorf in Amsterdam en Utrecht, Bonebakker Juweliers en Bodes & Bode Den Haag.
 
 

CONTACTGEGEVENS

SimplyPR
Consultant: Colette Borstlap
c.borstlap@simplypr.nl
Tel: 020 - 776 7756

RECENTE PERSBERICHTEN

The story of dinh van
The Wedding Season: in stijl het huwelijksbootje in
Golden summer pieces
dinh van Le Cube Diamant collectie

LINKS

dinh van

SOCIAL MEDIA dihn van