Tasteology - aflevering VerwarmenTasteology - aflevering VerwarmenTasteology - aflevering VerwarmenTasteology - aflevering Verwarmen
terug naar pressroom

Tasteology - aflevering Verwarmen

Stomen – een achterhaalde kookmethode voor smakeloze gerechten uit de jaren ‘80 of de definitie van hip en lekker eten?

De derde aflevering van Tasteology: Verwarmen

Wanneer je het woord ‘stoom’ hoort, denk je waarschijnlijk aan diëten uit de jaren 80. Maar niets is minder waar. Deze kookmethode begint zijn weg terug te vinden naar de betere restaurants en zelfs naar de thuiskoks. Tasteology is de naam van de nieuwe AEG-geïnitieerde documentaire, die in vier stappen laat zien hoe kookresultaten bereikt worden die multisensorieel, duurzaam, voedzaam en smaakvol tegelijk zijn. In een vierdelige serie neemt de documentaire de kijker mee op een culinaire reis over de wereld om inspiratie en kennis op te doen die traditionele TV-programma’s overstijgt. Tasteology werd in Nederland gelanceerd op de Taste of Amsterdam en is te zien op het YouTube kanaal van AEG Nederland.

 

Het verwarmen van eten is een van de meest centrale stappen in het kookproces en er zijn vele manieren om dit te doen. Koken in heet water en frituren zijn waarschijnlijk de meest voor de hand liggende kookmethoden, maar er zijn nog meer manieren van verhitten mogelijk. Stomen, een methode die weer aan populariteit wint, is daar één van. Dit verhittingsproces is tegenwoordig erg in trek bij topchefs over de hele wereld en heeft zich zelfs verspreid naar de thuiskoks.
 

Het gebruik van stoom tijdens het koken is een duizend jaar oude truc, dat de hitte gelijkmatig verdeeld, het eten sappiger maakt en een betere smaak geeft. TV kok Catalina Velez, die zelf een natuurliefhebber is, denkt dat iedereen weleens terug wil keren naar zijn of haar roots om pure voeding te eten. Haar passie is het heruitvinden van traditionele kookmethoden in een moderne context.

 

“Stomen is volgens mij de beste kookmethode, omdat je de ingrediënten in hun meest natuurlijke en dus beste vorm kunt behouden. Bij stomen kun je op een zeer lage temperatuur koken gedurende een lange tijd, waardoor de vezels niet breken, wat ervoor zorgt dat er geen voedingswaarden verloren gaan,” zegt Catalina Velez.

 

Gastro-chemicus Hervé This, een andere expert die in Tasteology aan het woord komt, leerde de wereld een ei te koken in een vaatwasser en is daarnaast ook de uitvinder van ‘het perfecte ei’. Hij is van mening dat de sleutel tot koken niet de tijd, maar vooral de exacte temperatuur is.   

 

Het moet echter niet door elkaar gehaald worden met de term ‘sous vide’, wat erg populair is geworden bij hippe en nieuwsgierige foodies, die experimenteren door hun voeding eerst vacuüm te trekken voordat ze het op een lage temperatuur koken in heet water of met stoom.

 

“Wanneer je eten vacuüm gaart, zuig je eerst alle lucht weg. Hierdoor wordt het mogelijk om voedsel op een veel lagere temperatuur te koken, net als bij het stomen. De interesse voor het aanschaffen van een sous vide oven thuis is over de jaren gestegen. Wij zijn ervan overtuigd dat dit komt omdat mensen meer kennis hebben van de voordelen die deze kookmethode kan opleveren. Het geeft de mogelijkheid om met precisie te koken op een exacte temperatuur, wat het eten een mooie textuur en een heerlijke smaak geeft. Daarnaast hoef je maar een vijfde van de kruiden te gebruiken dan wanneer je de reguliere oven gebruikt, omdat alles meer geconcentreerd wordt wanneer je voedsel vacuüm trekt”, zegt Rose Vanhecke, Product Manager Cooking bij AEG. 


 

Hervé This’ stappenplan voor het perfecte ei:

Kook het ei langzaam in water of in de oven op een temperatuur van exact 65, 66, 67 of 68 graden Celsius gedurende één tot acht uur. De temperatuur is hierbij belangrijker dan de tijd. Probeer de verschillende temperaturen uit om te ontdekken welk resultaat jij het lekkerste vindt. Geniet van je perfecte ei!

 

Catalina Velez’s traditionele kooktechniek:

- Graaf een gat in de grond of in het zand van ongeveer 50 cm diep en stook een vuurtje met takken of stenen.
- Leg wat verse bladeren bovenaan om je voeding te beschermen voor de rook.
- Neem nog een vers blad en rol hier de gedroogde of verse vis in, samen met groene bananen en verse kruiden en leg dit in het gat.
- Vul het gat met grond of zand.
- De maximum temperatuur die bereikt zal worden bedraagt 100 graden Celsius, de perfecte temperatuur om vis te koken.
- Laat het eten garen gedurende enkele uren.

 

 

AEG is onderdeel van de Electrolux Groep, een wereldleider in huishoudelijke apparatuur en apparatuur voor professioneel gebruik, dankzij de verkoop van meer dan 40 miljoen producten aan consumenten in meer dan 150 markten per jaar. Het bedrijf focust op innovatieve oplossingen die ontwikkeld zijn op basis van inzicht in wat consumenten echt willen. Electrolux produceert onder andere koelkasten, vaatwassers, ovens, wasmachines, waterkokers, airconditioners en kleine apparaten zoals stofzuigers. Al deze apparaten vallen onder betrouwbare merken als Electrolux, AEG, Zanussi.