Tasteology - aflevering KoelenTasteology - aflevering KoelenTasteology - aflevering Koelen
terug naar pressroom

Tasteology - aflevering Koelen

Bewaren van voedsel – de vergeten stap in het kookproces

De tweede aflevering van de documentaire Tasteology: Koelen

Bewaren van voedsel – de vergeten stap in het kookproces
De tweede aflevering van de documentaire Tasteology: Koelen
Het lijkt paradoxaal dat in een tijd waar we bewuster dan ooit met het milieu omgaan, we op een of andere manier vergeten zijn ons voedsel te respecteren. Tasteology is de naam van de nieuwe AEG-geïnitieerde documentaire, die in vier stappen laat zien hoe kookresultaten bereikt worden die multisensorieel, duurzaam, voedzaam en smaakvol tegelijk zijn. In een vierdelige serie neemt de documentaire de kijker mee op een culinaire reis over de wereld om inspiratie en kennis op te doen, verder dan andere TV kookprogramma’s ooit hebben gedaan. Tasteology werd in Nederland gelanceerd op de Taste of Amsterdam en is te zien op het YouTube kanaal van AEG Nederland.
Een onderzoek, aangehaald door de Verenigde Naties, laat zien dat een derde van al het geproduceerde voedsel nooit gegeten zal worden.  Een van de voornaamste redenen hiervoor is dat we niet weten hoe we respectvol met deze producten moeten omgaan. Volgens vlees chef Ludwig Maurer, een van experts in Tasteology, zal een juiste manier van bewaren en kennis over omgaan met overgebleven voedsel resulteren in het ontdekken van nieuwe smaken en ons creatiever in de keuken maken. 
“Iedereen heeft het altijd over de beste gerechten en de hoogst kwalitatieve ingrediënten. Maar niemand heeft het over het bewaren van voedsel. Ik denk dat het een enorm belangrijk stap in het kookproces is dat vergeten wordt. Hoe eten wordt bewaard, beïnvloedt hoe het smaakt”, zegt Ludwig Maurer.
 “Het probleem is dat de meeste mensen niet weten wat ze waar moeten bewaren. Ze openen de koelkast deur en zetten hun producten erin. Zij denken ‘zolang het maar koud is’, maar er zijn een aantal kleine verschillen die er vaak voor kunnen zorgen dat een product tot drie keer langer meegaat”.
Innovatieve manieren om voedselverspilling tegen te gaan
Er zijn meerdere initiatieven met de ambitie een verandering teweeg te brengen. In Tasteology zal de kijker kennis maken met Feedback, een organisatie die evenementen organiseert waar er gekookt wordt met overgebleven producten. Ze werken met producten die anders waren weggegooid en kunnen met dit initiatief 5.000 personen eten geven. Een ander initiatief met dezelfde ambitie is het in Berlijn gevestigde Culinary Misfits, gerund door Lea Brumsack en Tanja Krakowski, die de passie delen om voor groente en fruit te zorgen die er anders uitzien en de gewone supermarkt weigert te verkopen. Ze noemen zichzelf “Leftover Artists”, gespecialiseerd in het gebruik van overgebleven voedsel voor smakelijke maaltijden.
“Het goed bewaren van voedsel is een probleem”, zegt Mats Ekblad, Director Advanced Development, Global R&D Food Preservation bij Electrolux. “De meeste chef-koks ter wereld hebben kennis van efficiënte bewaarmethodes en zij weten dat bewaren van voedsel een net zo’n belangrijke stap is als het verwarmen of presenteren van het gerecht. Naast het bedenken van nieuwe technologie en oplossingen is het onze missie mensen te informeren hoe ze voedsel thuis beter kunnen bewaren om zo voedselverspilling tegen te gaan en de smaak van eten te verbeteren.”
Bekijk via deze link de tweede aflevering van Tasteology – Koelen: https://www.youtube.com/watch?v=4ICB-xKmQig

Het lijkt paradoxaal dat in een tijd waar we bewuster dan ooit met het milieu omgaan, we op een of andere manier vergeten zijn ons voedsel te respecteren. Tasteology is de naam van de nieuwe AEG-geïnitieerde documentaire, die in vier stappen laat zien hoe kookresultaten bereikt worden die multisensorieel, duurzaam, voedzaam en smaakvol tegelijk zijn. In een vierdelige serie neemt de documentaire de kijker mee op een culinaire reis over de wereld om inspiratie en kennis op te doen, verder dan andere TV kookprogramma’s ooit hebben gedaan. Tasteology werd in Nederland gelanceerd op de Taste of Amsterdam en is te zien op het YouTube kanaal van AEG Nederland.


Een onderzoek, aangehaald door de Verenigde Naties, laat zien dat een derde van al het geproduceerde voedsel nooit gegeten zal worden.  Een van de voornaamste redenen hiervoor is dat we niet weten hoe we respectvol met deze producten moeten omgaan. Volgens vlees chef Ludwig Maurer, een van experts in Tasteology, zal een juiste manier van bewaren en kennis over omgaan met overgebleven voedsel resulteren in het ontdekken van nieuwe smaken en ons creatiever in de keuken maken. 


“Iedereen heeft het altijd over de beste gerechten en de hoogst kwalitatieve ingrediënten. Maar niemand heeft het over het bewaren van voedsel. Ik denk dat het een enorm belangrijk stap in het kookproces is dat vergeten wordt. Hoe eten wordt bewaard, beïnvloedt hoe het smaakt”, zegt Ludwig Maurer. “Het probleem is dat de meeste mensen niet weten wat ze waar moeten bewaren. Ze openen de koelkast deur en zetten hun producten erin. Zij denken ‘zolang het maar koud is’, maar er zijn een aantal kleine verschillen die er vaak voor kunnen zorgen dat een product tot drie keer langer meegaat”.


Innovatieve manieren om voedselverspilling tegen te gaan
Er zijn meerdere initiatieven met de ambitie een verandering teweeg te brengen. In Tasteology zal de kijker kennis maken met Feedback, een organisatie die evenementen organiseert waar er gekookt wordt met overgebleven producten. Ze werken met producten die anders waren weggegooid en kunnen met dit initiatief 5.000 personen eten geven. Een ander initiatief met dezelfde ambitie is het in Berlijn gevestigde Culinary Misfits, gerund door Lea Brumsack en Tanja Krakowski, die de passie delen om voor groente en fruit te zorgen die er anders uitzien en de gewone supermarkt weigert te verkopen. Ze noemen zichzelf “Leftover Artists”, gespecialiseerd in het gebruik van overgebleven voedsel voor smakelijke maaltijden.


“Het goed bewaren van voedsel is een probleem”, zegt Mats Ekblad, Director Advanced Development, Global R&D Food Preservation bij Electrolux. “De meeste chef-koks ter wereld hebben kennis van efficiënte bewaarmethodes en zij weten dat bewaren van voedsel een net zo’n belangrijke stap is als het verwarmen of presenteren van het gerecht. Naast het bedenken van nieuwe technologie en oplossingen is het onze missie mensen te informeren hoe ze voedsel thuis beter kunnen bewaren om zo voedselverspilling tegen te gaan en de smaak van eten te verbeteren.”


CONTACTGEGEVENS

SimplyPR
Consultant: Xanne Liebregts
x.liebregts@simplypr.nl
Tel: 020 - 776 7756

RECENTE PERSBERICHTEN

Red Dot Award 2017
Care Label Project
Comfortlift vaatwasser
AEG kookworkshops in de Librije

LINKS

AEG Nederland

SOCIAL MEDIA AEG

Drie technologische oplossingen van AEG die je kunnen helpen tegen voedselverspilling

TwinTech®-technologie: Groente en fruit verliezen 10 tot 15 procent van hun vocht in een week wanneer het in een conventionele, vriesvrije koel-vriescombinatie wordt bewaard (die koude, droge lucht vanuit de vriezer gebruikt en nogmaals in de koelkast circuleert). AEG’s Twintech Systeem verdeeld het systeem van vriezen en koelen, waarbij de vriezer droog en vorstvrij blijft en de koeling juist vochtig om smaak, textuur en voedingsstoffen vast te houden. Onafhankelijke tests laten zien dat aardbeien bijvoorbeeld 92% van hun gewicht behouden na 10 dagen in een koelkast met TwinTech Systeem.

 

CustomFlex®-bewaarsysteem: AEG heeft recentelijk het meest flexibele bewaarsysteem op de markt ontwikkeld. Dit systeem is een innovatief, custimizable rek voor de koelkastdeur met losse bakken die herschikt kunnen worden op elk gewenst moment voor een breed scala aan boodschappen. "Het ultieme ontwerp van een flexibele koelkast, met honderden combinaties die je helpen bij het herschikken van de koelkast volgens jouw behoeften, om zo altijd een goede visueel overzicht te hebben van wat er in de koelkast staat. Een goed overzicht van wat er in de koelkast staat is een van de belangrijkste manieren om te bezuinigen op voedselverspilling", zegt Mats Ekblad.

 

Zero Degree drawer: De koelkasten van AEG hebben een aparte lade waarmee u de smaak van vlees en vis kunt behouden door een lagere temperatuur in te stellen dan in de rest van uw koelkast. Daarnaast wordt de houdbaarheid verlengd door het op ideale temperatuur en vochtgehalte te bewaren.